vineri, 17 aprilie 2015

Limba noastra e bolnava!

      Fiecare generatie variaza,impune trasaturi distincte.Difera prin comportament,obiceiuri si limbaj.
      Teoretic,cand vorbim despre o noua generatie,ne gandim la viitor,la schimbare,la emancipare, evolutie.
      In realitate,traim contrarul.Tinerii,adolescentii,copiii zilelor noastre(ma refer strict la romani),se abat de la tiparele existentei si dau nastere unui viitor bolnav,decadent.Din emblema progresului,tind sa devina simbolul declinului.
      Detin un infinit de resurse,traiesc vremea posibilitatilor nelimitate.Au cu mult mai mult decat am avut noi si pot face alegeri.Cu toate acestea,majoritatea inclina sa asimileze doar uratul,sa-si insuseasca doar negativul.
      Cel mai profund ma dezgusta incultura si vulgaritatea in care se scalda.Au devenit interesati doar de lucrurile materiale si total nepasatori fata de cultura.Si cand zic cultura,ma refer la cunostintele de baza:la a scrie si a vorbi corect,la a se exprima clar,curat,romaneste.Au sfasiat limba romana,au imbolnavit-o.
      Nu cer ca Romania sa devina o natiune de intelectuali,vreau doar sa vorbim si sa scriem romaneste,sa cunoastem notiunile gramaticale de baza.Cer sa nu-mi mai fie poluat auzul cu dezacorduri si sa nu ma mai chinui sa descifrez enunturi.Vreau sa sesizam greselile si sa le corectam!
      O sa-mi spuneti ca mereu au existat oameni inculti,este adevarat,dar deja minoritatea a devenit majoritate si anormalul e perceput ca fiind normal...ne confruntam cu un fenomen!Ne-am transformat intr-un popor de semianalabeti!
      Inteleg ca sistemul educativ din Romania da rateuri:profesori slab pregatiti,plictisiti,materie greoaie si de multe ori nefolositoare.Inteleg si ca nu toti ne tragem din familii scolite,ca nu toti avem dragoste de carte.Insa toti suntem romani,iar cea mai valoroasa mostenire culturala a unui popor o reprezinta limba.Calcand-o in picioare,ne ucidem propria istorie, ne ruinam traditia,ne pierdem identitatea nationala.

Niciun comentariu: